Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Wino grzane z żółtkami

Wysokie szklanki pasują najbardziej

Składniki:
  • wino półsłodkie, 2 szkl.
  • goździki, 4 szt.
  • cynamon laska, 0.2 szt.
  • cukier, 8 dag
  •  
Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem, stawiając naczynie na parze. Część wina zagotować z przyprawami pod przykryciem i przecedzić, resztę podgrzać pod przykryciem. Do utartych żółtek wlewać strumieniem zagotowane z przyprawami wino, ubijając energicznie, aż do uzyskania obfitej piany i uważając, aby żółtka nie ścięły się. Wlać resztę podgrzanego wina i wymieszać. Gorący napój z pianą przelać do dzbanka i nalewać do wysokich, wąskich szklanek. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650