Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Karp na szaro karpnaszaro.jpg
Karp na szaro
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 4
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Karp na szaro

Karp w kolejnym kolorze po niebieskim.

  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • sok z cytryny, 0.5 szt.
  • skórka z żytniego chleba, 1 szt.
  • cukier, 8 g
  • mąka , 1 dag
  • masło, 2 dag
  • szałwia, 4 szt.
  • pieprz, 2 g
  • cebula, 10 dag
  • włoszczyzna, 25 dag
  • piwo, 0.33 l
  • karp , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Karpia można ugotować z łuską lub bez łuski. Smakosze uważają, że pod łuską skrywa się najlepszy smak, ale sposobu tego nie można nazwać eleganckim. Sprawiając karpia należy pamiętać, by całą krew, o ile można, spuścić w ocet solony i przegotowany. Krew bowiem potrzebna jest do sosu. Karpia oczyścić i pokrajać na dzwonka, posolić wraz z mleczkiem, które jest bardzo smaczne .Marchew, pietruszkę, seder, por umyć, obrać, opłukać i ugotować w piwie. Dodać umyty, suszony grzybek, pokrajaną cebulę, pieprz, parę listków szałwii. Wywar ostudzić. Zimnym zalać rybę w rondlu, wrzucić sparzoną cytrynową skórkę, kawałek skórki chleba żytniego i gotować na słabym ogniu 45 min. Osobno zrumienić masło z mąką, rozprowadzić smakiem, w którym się ryba gotowała. Sos przecedzić, wrzucić sok z cytryny, wymieszać z krwią od karpia, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę palonego karmelu. Sos powinien być gęsty. Ułożyć karpia na półmisku, polać sosem, którego powinno być sporo, gdyż jest bardzo smaczny. Doskonale smakują wrzucone w sos wiśnie marynowane w occie. Można też w zrobiony sos jak wyżej, włożyć surowe dzwonka i dusić od razu, a będzie też bardzo dobry. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4600
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650