Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Pulpety z dorsza na sałatce majonezowej

Każdą porcję można oblać stygnącą galaretą i przybrać sezonowymi dodatkami.

Składniki:
  • liść bobkowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • włoszczyzna, 20 dag
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
  • imbir, 5 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 2.5 szt.
  • kasza manna , 1 łyżecz.
  • tłuszcz, 3 dag
  • cebula, 8 dag
  • ziemniak, 12 dag
  • bułka , 4 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • dorsz , 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Dorsza oczyścić, zdjąć filety. Z filetów zdjąć skórą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Ziemniaki obrać, ugotować. Cebulę udusić z tłuszczem, nie rumieniąc. Zemleć mięso wraz z bułką, ziemniakami i cebulą v uduszoną, masę wy­mieszać z jajem i surową manną, doprawić do smaku. Ugotować wywar z warzyw, przypraw, cebuli, ości, odcedzić, posolić. Z masy ukształtować 10 okrągłych kuł, kłaść je na wrzący wywar, po­woli ugotować na brzegu płyty. Sporządzić sałatkę majonezową, część sosu odłożyć przed wymieszaniem sałatki. Ułożyć na półmisku porcje sałatki (na liściach zielonej sałaty), na wierzchu położyć porcje pulpetów i oblać sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650