Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Karp po żydowsku w warzywach

Zalać sosem tatarskim

Składniki:
  • żelatyna, 1 dag
  • liść bobkowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 2 dag
  • seler, 10 dag
  • pietruszka, 8 dag
  • marchew, 8 dag
  • cebula, 10 dag
  • karp , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Karpia oskrobać. Rybę pokrajać w poprzek na dzwonka 2 cm szerokości, przecinając kręgosłup (najlepiej ciąć nożycami). Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, ułożyć w małym rondlu. Na wierzch warzyw ułożyć, kawałki ryby, dodać sól, cukier i zmiażdżone przyprawy, włożyć łeb przekrojony na płask, zalać wodą tak, aby przykryła całą potrawę. Naczynie nakryć i rybę gotować powoli, na brzegu płyty, około 1 godziny, nie mieszając potrawy. Gdy woda wyparuje w czasie gotowania, uzupełnić ją tak, aby poziom wywaru zrównał się z poziomem potrawy. Gdy warzywa są miękkie, odlać trochę wrzącego wywaru i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę, mieszając i podgrzewając. Sosem tym zalać ugotowaną potrawą, odstawić ją, ostudzić w tym rondlu, w którym się go­towała i w tym naczyniu podać. Podawać z octem, chrzanem z octu, sosem tatarskim lub majonezem i pie­czywem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650