Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Racuchy na proszku mlecznym Racuchy na proszku mlecznym.jpg
Racuchy na proszku mlecznym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Racuchy na proszku mlecznym

Podawać gorące, posypane cukrem lub polanę surówkowym sorbetem.

Składniki:
  • drożdże, 1 dag
  • cukier, 1 łyżk.
  • woda, 3 łyżk.
  • mąka , 30 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • tłuszcz, 1 dag
  • proszek mleczny, 4 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Do drożdży dodać trochę proszku mlecznego, ciepłej wody i cukru, wy­mieszać na jednolitą masę, postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać trochę soli i resztę cukru utartego z jajem. Rozmącić proszek mleczny z wodą na gładką, gęstą masę, wlać do mąki i zarobić na niezbyt gęste ciasto; ciasto starannie ubić łyżką, pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, na gorący tłuszcz kłaść łyżką ciasto, kształtując małe, okrągłe racuchy; smażyć na kolor złoty z obydwóch stron. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650