Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Parówki w cieście drożdżowym Parówki w cieście drożdżowym.jpg
Parówki w cieście drożdżowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PoduchaSrebrny Szef Kuchni (1860)

Parówki w cieście drożdżowym

Hot dogi domowej roboty

Składniki:
  • parówki, 10 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • śmietana, 15 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • masło, 8 dag
  • mąka , 25 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • cukier, 1 dag
  • drożdże, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Posiekać mąkę z masłem, włożyć do miski, dodać żółtka, wyrośnięte droż­dże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste; ciasto starannie wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wywałkować dość grubo, podzielić na 20 prostokątnych części długości połowy parówki. Parówki opłukać; każdą parówkę przekrajać na pół w poprzek, zawinąć w ciasto, zlepić oba końce pasztecika. Podzielić arkusz papieru na kawałki długości pasztecików, posmarować tłuszczem, każdy pasztecik zawinąć w papier, kłaść na spód złożeniem, po­stawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku, obrać z papieru, ułożyć. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650