Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Kurczak po polsku

Jako tradycyjny dodatek podaje się młode ziemniaki z mizerią.

Składniki:
  • kurczak, 1 szt.
  • serce, 1 szt.
  • wątróbka kurza, 1 szt.
  • czerstwa bułka, 1 szt.
  • masło, 4 dag
  • jajka, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • sól spożywcza, 2 g
  •  
Sposób przygotowania

Kurczaka natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i przetrzymać przez godzinę w chłodnym miejscu, Utrzeć w misce łyżkę masła z żółtkiem, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, rozdrobnione na miazgę surową wątróbkę i serce oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Farsz posolić, dobrze wyrobić i lekko wymieszać z białkiem ubitym na sztywno. Nadziać kurczaka i zaszyć otwór. Przed wstawieniem do gorącego piekarnika posmarować tuszkę stopionym masłem. Gdy zacznie się rumienić, skraplać ją od czasu do czasu łyżką zimnej wody (średni kurczak piecze się 40—50 min.), Po upieczeniu kurczaka przepołowić ostrym nożem i ułożyć na półmisku. Sos podać osobno.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650