Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zupa pomidorowa czysta na rosole Zupa pomidorowa czysta na rosole .jpg
Zupa pomidorowa czysta na rosole
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Zupa pomidorowa czysta na rosole

Masełko podsmażamy na maśle

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • koperek, 2 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 4 dag
  • masło, 2 dag
  • przecier pomidorowy, 4 dag
  • pomidor, 50 dag
  • liść bobkowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • włoszczyzna, 25 dag
  • mięso wołowe z kością, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, włożyć do wrzącej wody i gotować. Gdy na pół ugotowane, dodać opłukaną włoszczyznę i przyprawy, ugotować do miękkości. Ugotowany wywar odcedzić. Pomidory opłukać, podzielić na części, dodać pokrajaną cebulę i masło, zalać małą ilością gorącej wody, ugotować pod przykryciem, przetrzeć. Przetarte pomidory wlać do przecedzonego rosołu, dodać soli i cukru do smaku, silnie ogrzać, dodać zielony koperek. Czystą zupę pomidorową podawać w talerzu lub w filiżankach. Podawać z pasztecikami w naleśniku, w kruchym lub półfrancuskim cieście, z paluszkami, z diablotkami. W sezonie, w którym nie rozporządzamy świeżymi pomidorami, do zupy dodać 4 dkg gęstego przecieru pomidorowego. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650