![]() |
Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Tort z orzechów laskowychupiec w niezbyt gorącym piekarniku |
kawa, 3 dag
masło, 20 dag
orzechy laskowe, 10 dag
białka, 10 dag
bułka tarta , 6 dag
cukier puder, 14 dag
cukier, 25 dag
migdał, 9 dag
Dna 3 tortownic tej samej wielkości wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: migdały i orzechy zemleć; żółtka z cukrem utrzeć; ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać z migdałami, orzechami i bułką tartą. Ciasto wyłożyć do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyjąć, zdjąć papier. Sporządzić nadzienie:Przygotować mocny napar z kawy (1/2 szklanki). Cukier ( 12 dkg) przesiać.Utrzeć wanilię. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier i ucierać, dodając po trochu napar kawy; nadzienie podzielić na 3 części. Placki przełożyć nadzieniem (2 razy), obrównać, omieść okruszyny; resztąnadzienia posmarować całą powierzchnię tortu, zsunąć go na talerz tortowyi przybrać.