Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Tort z orzechów laskowych

upiec w niezbyt gorącym piekarniku

Składniki:

kawa, 3 dag

masło, 20 dag

orzechy laskowe, 10 dag

białka, 10 dag

bułka tarta , 6 dag

cukier puder, 14 dag

cukier, 25 dag

migdał, 9 dag

Sposób przygotowania:

Dna 3 tortownic tej samej wielkości wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: migdały i orzechy zemleć; żółtka z cukrem utrzeć; ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać z migdałami, orzechami i bułką tartą. Ciasto wyłożyć do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyjąć, zdjąć papier. Sporządzić nadzienie:Przygotować mocny napar z kawy (1/2 szklanki). Cukier ( 12 dkg) przesiać.Utrzeć wanilię. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier i ucierać, dodając po trochu napar kawy; nadzienie podzielić na 3 części. Placki przełożyć nadzieniem (2 razy), obrównać, omieść okruszyny; resztąnadzienia posmarować całą powierzchnię tortu, zsunąć go na talerz tortowyi przybrać.