Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Tort korzenny

Temperatura piekarnika 180 ºC

Składniki:

kawa mielona, 3 łyżk.

cukier puder, 30 dag

kakao, 2 łyżk.

masło, 6 dag

gałka muszkatołowa, 1 łyżk.

proszek spulchniający, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mąka , 32 dag

mleko, 1 szkl.

cukier, 35 dag

jajka, 2 szt.

tłuszcz, 12 dag

Sposób przygotowania:

Szczelną tortownicę posmarować masłem. Sporządzić ciasto: tłuszcz utrzeć, dodać po jednym jaju, cukier, mleko, rozetrzeć starannie. Dodać resztę składników, wymieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec (l godz.) w dobrze ogrzanym piekarniku. Sporządzić nadzienie: utrzeć masło dodając po trochu cukier, kakao i zmieloną kawę. Tort ostudzić, wierzch i bok posmarować nadzieniem, przenieść na 3 nożach na półmisek tortowy, przybrać.