![]() |
Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Tort korzennyTemperatura piekarnika 180 ºC |
kawa mielona, 3 łyżk.
cukier puder, 30 dag
kakao, 2 łyżk.
masło, 6 dag
gałka muszkatołowa, 1 łyżk.
proszek spulchniający, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mąka , 32 dag
mleko, 1 szkl.
cukier, 35 dag
jajka, 2 szt.
tłuszcz, 12 dag
Szczelną tortownicę posmarować masłem. Sporządzić ciasto: tłuszcz utrzeć, dodać po jednym jaju, cukier, mleko, rozetrzeć starannie. Dodać resztę składników, wymieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec (l godz.) w dobrze ogrzanym piekarniku. Sporządzić nadzienie: utrzeć masło dodając po trochu cukier, kakao i zmieloną kawę. Tort ostudzić, wierzch i bok posmarować nadzieniem, przenieść na 3 nożach na półmisek tortowy, przybrać.