Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Tort DoboszCzekolade rozgrzewamy nad parą |
mąka ziemniaczana, 12 dag
masło, 18 dag
czekolada gorzka, 12 dag
białka, 8 szt.
cukier, 26 dag
żółtka, 12 szt.
Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości.Sporządzić ciasto: żółtka (8) utrzeć z cukrem, ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do sześciu tortownic, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić. Sporządzić nadzienie: czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową. Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym. Gdy w domu nie ma 6 tortownic jednakowej wielkości, ciasto zarobić z połowy porcji i upiec cienkie placki w 3 blachach starannie wysmarowanych masłem. Każdy placek po wyłożeniu z blach i ostudzeniu w poprzek na pół i nadziać. Wykończyć go tak jak podano wyżej.