![]() |
Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Ort z biszkoptów z kremem waniliowymBiszkopciki najlepiej okragłe |
masło, 15 dag
wanilia w laskach, 0.5 szt.
cukier, 10 dag
żółtka, 5 szt.
mleko, 1 szkl.
galareta, 3 łyżk.
biszkopt, 60 szt.
Sporządzić krem: ubić żółtka z cukrem na parze, zaparzyć wrzącym mlekiem i ubijać aż zgęstnieje, dodać wanilię, ostudzić mieszając. Utrzeć masło, dodawać po trochu ostudzoną masę z żółtek, ucierając. Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycinając je według potrzeby tak, aby cala powierzchnia dna i boków tortownicy została założona; biszkopty posmarować galaretką. Nakładać tort warstwą kremu i warstwą biszkoptów, smarując je- cienko galaretką na wierzch położyć warstwą biszkoptów; pozostawić parę łyżek kremu do posmarowania powierzchni tortu. Tort przycisnąć krążkiem, lekko obciążyć, wynieść na kilka godzin nazimno. Przed podaniem posmarować tort cienką warstwą kremu i przybrać.