Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Suflet morelowyPodawać gorące, gdyż suflet stygnąc szybko opada |
masło, 2 dag
morela, 40 dag
cukier, 20 dag
białka, 4 szt.
Morele opłukać, przepołowić, wybrać pestki, skropić wodą i powoli ugotować, przetrzeć. Do przecieru dodać cukier. Marmoladę, wysmażyć (do 40 dkg). Ogniotrwały półmisek posmarować masłem. Ubić pianę, wmieszać ją rózgą (do ubijania białek) do gorącej marmolady. a gdy połączy się na jednolitą masę, odstawić z płyty. Masę wyłożyć łyżką na półmisek ogniotrwały spiętrzając ją, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i zapiec (20 min.). Gdy suflet wyrośnie, a powierzchnia zrumieni się, wydawać wprost z pieca, gdyż suflet stygnąc szybko opada.