Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Sałatka z ogórków, cebuli, marchewki i papryki

Lub po prostu sałatka wielowarzywna.

Składniki:

ogórek , 4 kg

cebula, 0.5 kg

marchew, 0.5 kg

papryka czerwona, 0.5 kg

koper, 5 g

czosnek, 4 szt.

olej, 1 szkl.

ocet, 1 szkl.

cukier, 0.75 szkl.

sól spożywcza, 3 łyżk.

Sposób przygotowania:

Ogórki i cebulę obrać ze skórki, skroić w plastry, zasolić i zostawić na 1 godzinę. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, paprykę skroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać, wycisnąc czosnek.Odcisnąć ogórki i cebulę. Wszystko razem wymieszać, zalać zalewą i zostawić na 12 godz.Nałożyć do słoików, pasteryzować 10 minut.