Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Budyń z seraDziwnie brzmi, pysznie smakuje |
ugotowane ziemniaki, 10 dag
skórka pomarańczowa, 10 dag
ser biały, 35 dag
cukier, 12 dag
masło, 4 dag
żółtka, 4 dag
wanilia w laskach, 0.24 szt.
białka, 5 szt.
cukier wanilinowy, 1 dag
Ser niekwaśny, pełny zemleć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, rozetrzeć z serem i przetartymi ziemniakami na pulchną masę, wymieszać ze skórką cytrynową, pomarańczową i sproszkowaną wanilią. Ubić pianę, wymieszać lekko z masą serową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć, sprawdzić czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i zaraz podawać. Budyń, z sera może być wydany na gorąco lub po ostygnięciu. Podawać posypany cukrem z wanilią lub z sosem waniliowym.