Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Mazurek „dzień i noc"

Krajać ostrym nożem kawałki prostokątne (3 X 7 cm).

Sposób przygotowania: pieczone

na Wielkanoc

Składniki:

cukier puder, 3 dag

proszek spulchniający, 0.75 szt.

mleko, 1 szkl.

jajka, 1 szt.

kakao, 2 dag

tłuszcz, 7 dag

bez cukierniczy, 15 dag

mąka , 25 dag

Sposób przygotowania:

Utrzeć tłuszcz, dodając jajo, cukier i połowę mleka. Do masy dodać mąkę, proszek spulchniający, resztę mleka, rozetrzeć. Połowę ciasta wylać na posmarowaną blachę. Do drugiej połowy dodać kakao, starannie wymieszać i polać ciasto ciastem kakaowym, gładko rozsmarować. Upiec w piecu niezbyt (ok. 40 min.). Gdy ciasto wystygnie, posypać je cukrem w mączce i przybrać konfiturą.