![]() |
Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Mazurek „dzień i noc"Krajać ostrym nożem kawałki prostokątne (3 X 7 cm). |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
cukier puder, 3 dag
proszek spulchniający, 0.75 szt.
mleko, 1 szkl.
jajka, 1 szt.
kakao, 2 dag
tłuszcz, 7 dag
bez cukierniczy, 15 dag
mąka , 25 dag
Utrzeć tłuszcz, dodając jajo, cukier i połowę mleka. Do masy dodać mąkę, proszek spulchniający, resztę mleka, rozetrzeć. Połowę ciasta wylać na posmarowaną blachę. Do drugiej połowy dodać kakao, starannie wymieszać i polać ciasto ciastem kakaowym, gładko rozsmarować. Upiec w piecu niezbyt (ok. 40 min.). Gdy ciasto wystygnie, posypać je cukrem w mączce i przybrać konfiturą.