Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Mazurek cygańskiPo upieczeniu wyłożyć z blachy, ostudzić i krajać w długie wąskie kawałki 12 X 8 cm). |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
orzechy włoskie, 20 szt.
skórka cytrynowa, 1 szt.
białka, 2 szt.
migdał, 1 łyżecz.
rodzynki, 20 dag
mąka , 10 dag
cukier puder, 20 dag
wafel, 5 szt.
Przebrać, opłukać i osuszyć rodzynki. Orzechy (migdały) pokrajać w cienkie paseczki (piórka). Gorzkie migdały drobniutko posiekać. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową. Ubić białka na pianę. Na żółtka wyłożyć pianę, wsypać mąkę i resztę składników, wymieszać, wyłożyć na wafel i upiec.