Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Mazurek cygański

Po upieczeniu wyłożyć z blachy, ostudzić i krajać w długie wąskie kawałki 12 X 8 cm).

Sposób przygotowania: pieczone

na Wielkanoc

Składniki:

orzechy włoskie, 20 szt.

skórka cytrynowa, 1 szt.

białka, 2 szt.

migdał, 1 łyżecz.

rodzynki, 20 dag

mąka , 10 dag

cukier puder, 20 dag

wafel, 5 szt.

Sposób przygotowania:

Przebrać, opłukać i osuszyć rodzynki. Orzechy (migdały) pokrajać w cienkie paseczki (piórka). Gorzkie migdały drobniutko posiekać. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową. Ubić białka na pianę. Na żółtka wyłożyć pianę, wsypać mąkę i resztę składników, wymieszać, wyłożyć na wafel i upiec.