Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Sałatka na zimę z kurkumąWażna informacja: należy pasteryzować 10 min. |
ogórek , 4 kg
papryka czerwona, 2 szt.
cebula, 6 szt.
czosnek, 4 szt.
natka pietruszki, 10 g
ocet, 2 szkl.
cukier, 2 szkl.
sól spożywcza, 0.25 kg
gorczyca, 1 łyżecz.
kurkuma, 5 g
Ogórki pokroić w plastry ze skórką, paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, albo w kostkę, rozgnieść czosnek dodać natkę pietruszki. Zrobić zalewę, zagotować. Wrzucić cebulę – zagotować. Wrzucić paprykę – zagotować. Wrzucić ogórki – zagotować, aż stracą zielony kolor (będą żółte). Wrzucić pietruszkę i czosnek, wymieszać. Nałożyć do słoików i pasteryzować.