Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Sałatka na zimę z kurkumą

Ważna informacja: należy pasteryzować 10 min.

Składniki:

ogórek , 4 kg

papryka czerwona, 2 szt.

cebula, 6 szt.

czosnek, 4 szt.

natka pietruszki, 10 g

ocet, 2 szkl.

cukier, 2 szkl.

sól spożywcza, 0.25 kg

gorczyca, 1 łyżecz.

kurkuma, 5 g

Sposób przygotowania:

Ogórki pokroić w plastry ze skórką, paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, albo w kostkę, rozgnieść czosnek dodać natkę pietruszki. Zrobić zalewę, zagotować. Wrzucić cebulę – zagotować. Wrzucić paprykę – zagotować. Wrzucić ogórki – zagotować, aż stracą zielony kolor (będą żółte). Wrzucić pietruszkę i czosnek, wymieszać. Nałożyć do słoików i pasteryzować.