Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Paluszki biszkoptowe z migdałamiPodawać albo zaraz po upieczeniu, albo za 2—3 dni, gdyż stygnąc twardnieją i muszą nieco zwilgotnieć. |
jajka, 3 szt.
cukier puder, 15 dag
mąka , 15 dag
skórka cytrynowa, 1 szt.
migdał, 2 dag
cukier, 2 dag
cukier waniliowy, 2 dag
masło, 1 dag
Migdały pokrajać w paski, wymieszać z cukrem. Wybić jaja ze skorupek i utrzeć starannie z cukrem, dodając po trochu mąkę, ucierać 20 min, na końcu wymieszać ze skórką cytrynową. Posmarować masłem małą blaszkę, na blaszkę wylać ciasto warstwą grubą — l—1.5 cm. Powierzchnię ciasta posypać równomiernie migdałami z cukrem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na kolor złoty (ok. 30 min.). Ciasto natychmiast po upieczeniu oprószyć cukrem waniliowym i krajać ostrym nożem paluszki na l cm szerokości i 5—7 cm długie. Paluszki wykładać póki cieple i studzić ułożone płasko na stolnicy.