Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Paluszki biszkoptowe z migdałami

Podawać albo zaraz po upieczeniu, albo za 2—3 dni, gdyż stygnąc twardnieją i muszą nieco zwilgotnieć.

Składniki:

jajka, 3 szt.

cukier puder, 15 dag

mąka , 15 dag

skórka cytrynowa, 1 szt.

migdał, 2 dag

cukier, 2 dag

cukier waniliowy, 2 dag

masło, 1 dag

Sposób przygotowania:

Migdały pokrajać w paski, wymieszać z cukrem. Wybić jaja ze skorupek i utrzeć starannie z cukrem, dodając po trochu mąkę, ucierać 20 min, na końcu wymieszać ze skórką cytrynową. Posmarować masłem małą blaszkę, na blaszkę wylać ciasto warstwą grubą — l—1.5 cm. Powierzchnię ciasta posypać równomiernie migdałami z cukrem, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na kolor złoty (ok. 30 min.). Ciasto natychmiast po upieczeniu oprószyć cukrem waniliowym i krajać ostrym nożem paluszki na l cm szerokości i 5—7 cm długie. Paluszki wykładać póki cieple i studzić ułożone płasko na stolnicy.