Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kwadraciki biszkoptowe z bakaliami

Na szybko...

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

cukier waniliowy, 2 dag

masło, 1 dag

rodzynki, 12 dag

migdał, 2 dag

mąka , 10 dag

cukier puder, 10 dag

jajka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Pokrajać migdały w podłużne paski i zmieszać z opłukanymi rodzynkami. Wybić jaja ze skorupek i utrzeć z cukrem, dodając po trochu mąkę. Posmarować blaszkę, na blaszkę wylać ciasto, rozsmarować na grubość 3 mm, powierzchnią ciasta posypać migdałami i rodzynkami, ciasto upiec w gorącym piekarniku, szybko, aby nie wyschło. Po zrumienieniu wyjąć z piekarnika, natychmiast pokrajać na kawałki 4X4 cm, oprószyć cukrem z wanilią, szybko i ostrożnie wyjmować z blaszki nożem, zanim ciasto ostygnie i zacznie się kruszyć.