Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Fasolka w pomidorach

Fasolka w zimowej odsłonie

Składniki:

olej, 1 szkl.

ocet, 3 łyżk.

sól kuchenna, 3 łyżk.

cukier, 3 łyżk.

pomidor, 2 kg

marchew, 1 kg

cebula, 1 kg

fasola, 1.5 kg

Sposób przygotowania:

Fasolki- pokroić, gotować 10 min. Cebulę pokroić i dusić w 0.5 szklanki oleju na małym ogniu. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, dusić w 0.5 szklanki oleju przez 30min. Dodać pokrojone pomidoru (bez skórki) oraz pozostałe składniki i dusić przez 15 min. Nałożyć do gorących słoików, nie gotować.Zapiec w piekarniku 5 min. (Nagrzać do 200 oC i skręcić gaz).