Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Babka piaskowaZ tego ciasta można także sporządzić placek pod torty z różnymi nadzieniami. |
na Wielkanoc
żółtka, 5 szt.
masło, 20 dag
cukier puder, 20 dag
białka, 5 szt.
mąka pszenna, 10 dag
mąka ziemniaczana, 10 dag
wanilia, 1 szczypta
Formę posmarować masłem, posypać mąką. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru, na końcu domieszać wanilię, proszek spulchniający. Ubić pianę.P o 20 minutach ucierania wyłożyć na masę pianę, posypać mąką ziemniaczaną i pszenną, wymieszać lekko, ciasto wyłożyć do formy i upiec w piecu dobrze ogrzanym (ok. 40 min.). Po upieczeniu, gdy trochę przestygnie, wyłożyć.