Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Babka piaskowa

Z tego ciasta można także sporządzić placek pod torty z różnymi nadzie­niami.

na Wielkanoc

Składniki:

żółtka, 5 szt.

masło, 20 dag

cukier puder, 20 dag

białka, 5 szt.

mąka pszenna, 10 dag

mąka ziemniaczana, 10 dag

wanilia, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Formę posmarować masłem, posypać mąką. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru, na końcu do­mieszać wanilię, proszek spulchniający. Ubić pianę.P o 20 minutach ucierania wyłożyć na masę pianę, posypać mąką ziemnia­czaną i pszenną, wymieszać lekko, ciasto wyłożyć do formy i upiec w piecu dobrze ogrzanym (ok. 40 min.). Po upieczeniu, gdy trochę przestygnie, wyłożyć.