Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Galaretka z kwaśnego mlekaNajlepiej leguminę sporządzić na noc |
poziomka, 0.5 l
żelatyna, 4 dag
cukier, 12 dag
zsiadłe mleko, 1 l
Zsiadłe mleko rozmącić starannie na gładką masę, wymieszać z cukrem. Można też dodać trochę skórki cytrynowej lub rozgniecione poziomki, albo truskawki; można też leguminę tę sporządzić z samego mleka zsiadłego z wanilią. Żelatynę opłukać w zimnej wodzie; do garnuszka nalać pół szklanki wrzącej wody; włożyć do niej żelatynę białą i czerwoną, mieszając ciągle łyżeczką, rozpuścić ją dokładnie. Żelatynę tę wlać natychmiast do mleka i wymieszać starannie ubijając przez 10 minut. Leguminę wlać do kompotierki, ostudzić. Najlepiej leguminę sporządzić na noc i przechować w zimnym miejscu do następnego dnia.