Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Galaretka cytrynowa

Zaskocz teściową własna galaretką

Składniki:

żelatyna, 1.5 dag

woda, 0.5 l

cukier, 12 dag

kwasek cytrynowy, 3 dag

skórka cytrynowa, 3 dag

cytryna, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę. Zagotować wodę z cukrem, dodać kwasu do smaku i skórkę cytrynową. Namoczoną żelatynę włożyć do gorącego syropu, mieszając rozpuścić ją i galaretkę ostudzić. Cytrynę umyć, pokrajać ostrym, nierdzewnym, nożem na cienkie krążki. Na dno każdej kompotierki wlać kilka łyżek galaretki, na tym ułożyć krążki cytryny i ostudzić ją na lodzie. Gdy krążki cytryny utrwalą się, wyporcjować resztę tężejącej galaretki, ostudzić.