Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Galaretka cytrynowaZaskocz teściową własna galaretką |
żelatyna, 1.5 dag
woda, 0.5 l
cukier, 12 dag
kwasek cytrynowy, 3 dag
skórka cytrynowa, 3 dag
cytryna, 1 szt.
Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę. Zagotować wodę z cukrem, dodać kwasu do smaku i skórkę cytrynową. Namoczoną żelatynę włożyć do gorącego syropu, mieszając rozpuścić ją i galaretkę ostudzić. Cytrynę umyć, pokrajać ostrym, nierdzewnym, nożem na cienkie krążki. Na dno każdej kompotierki wlać kilka łyżek galaretki, na tym ułożyć krążki cytryny i ostudzić ją na lodzie. Gdy krążki cytryny utrwalą się, wyporcjować resztę tężejącej galaretki, ostudzić.