Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Kisiel (mus) owocowy, z grysiku pszennegoUbijanie musu w mikserze jest wydajniejsze. |
sok malinowy, 0.5 szkl.
białka, 2 dag
woda, 80 dag
kasza manna , 20 dag
Część wody zimnej wymieszać z grysikiem (manną). Resztę wody zagotować z cukrem. Na wrzącą wodę wlać mannę, mieszając zagotować i rozkleić na brzegu płyty (ok. 20 minut). Rozklejoną mannę zestawić i ubić szybko ręcznie lub w mikserze na jednolitą, gładką masę; przy końcu dodać sok z cytryny lub porzeczek — do smaku; wymieszać z pianą z białek, wyłożyć do kompotierek i ostudzić. Podawać polanę smażonym sokiem owocowym. W sezonie letnim zamiast wody i soku z cytryny można używać wywaru z porzeczek, malin (15—20 dkg owoców). Ubijanie musu w mikserze jest wydajniejsze.