Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Sałatka z pieczarkamiPrzyprawy dodajemy według własnego uznania. |
cebula, 1.5 kg
papryka czerwona, 1 kg
papryka żółta, 1 kg
pieczarka leśna, 1 kg
ocet, 1 szkl.
woda, 6 szkl.
cukier, 25 dag
sól spożywcza, 1 łyżk.
ziele angielskie ziarnka, 5 g
liście laurowe, 5 szt.
goździki, 5 g
pieprz, 5 g
Cebulę i paprykę zasolić (osobno) na 2 godz. Odcisnąć.Całe pieczarki zagotować w osolonej (1 łyżka soli) i lekko kwaśnej wodzie (3 łyżki octu).Po ostudzeniu pokroić w paski (większe w kostkę).Do gotującej się zalewy wsypać cebulę. Gdy się zagotuje – dodać paprykę, gdy się zagotuje – dodać pieczarki. Gotować 3 min.Włożyć do słoików, pasteryzować 15 min. Można zrobić również wersję z drobno pokrojoną marchewką.