Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Sałatka z pieczarkami

Przyprawy dodajemy według własnego uznania.

Składniki:

cebula, 1.5 kg

papryka czerwona, 1 kg

papryka żółta, 1 kg

pieczarka leśna, 1 kg

ocet, 1 szkl.

woda, 6 szkl.

cukier, 25 dag

sól spożywcza, 1 łyżk.

ziele angielskie ziarnka, 5 g

liście laurowe, 5 szt.

goździki, 5 g

pieprz, 5 g

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę zasolić (osobno) na 2 godz. Odcisnąć.Całe pieczarki zagotować w osolonej (1 łyżka soli) i lekko kwaśnej wodzie (3 łyżki octu).Po ostudzeniu pokroić w paski (większe w kostkę).Do gotującej się zalewy wsypać cebulę. Gdy się zagotuje – dodać paprykę, gdy się zagotuje – dodać pieczarki. Gotować 3 min.Włożyć do słoików, pasteryzować 15 min. Można zrobić również wersję z drobno pokrojoną marchewką.