Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kruche babeczki z bitą śmietanką

Nałożone babeczki zużyć tego samego dnia

Składniki:

mąka , 12 dag

masło, 6 dag

cukier puder, 7 dag

żółtka, 2 dag

wanilia w laskach, 0.5 szt.

śmietanka, 20 dag

Sposób przygotowania:

12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać iż cukrem, dodać żółtka, zagnieść cia­sto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki, upiec na jasnozłoty kolor. Ciasto przygotować, wylepić nim foremki i upiec babeczki, jak podanowyżej. Wstawić na lód słodką lub kwaśną śmietaną; gdy silnie oziębi się, ubić powoli. W ostatniej chwili przed podaniem ubitą śmietankę oprószyć cukrem z wanilią i ubijać tak, aby cukier wymieszać ze śmietanką. Babeczki kopiasto nakładać kremem; tuż przed wydaniem przybrać osączoną konfiturą lub świeżymi owocami. Nałożone babeczki zużyć tego samego dnia, gdyż śmietanka, zwłaszcza w temperaturze pokojowej, szybko opada i podpływa.