Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Kruche babeczki z pianą karmelowąBabeczki napełnić zaparzoną pianką bezpośrednio przed podaniem. |
Sposób przygotowania: pieczone
mąka , 12 dag
masło, 6 dag
cukier puder, 4 dag
żółtka, 2 szt.
cukier, 20 dag
woda, 50 kg
białka, 4 szt.
wanilia, 1 szczypta
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać iż cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, ,włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki, upiec na jasnozłoty kolor. Sporządzić piankę: Z cukru i wody ugotować syrop II stopnia (ciągnący się grubą nitką przy nachylaniu łyżki napełnionej syropem), zrumienić go na złocisty kolor mieszając, skropić wodą, jeżeli zanadto zgęstnieje. Ubić pianę, zaparzyć ją zrumienionym karmelem, dodać wanilię i rozpuszczony kwasek cytrynowy. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek, ustawić dnem na stolnicy.