Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kruche babeczki z pianą karmelową

Babeczki napełnić zaparzoną pianką bezpośrednio przed podaniem.

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

mąka , 12 dag

masło, 6 dag

cukier puder, 4 dag

żółtka, 2 szt.

cukier, 20 dag

woda, 50 kg

białka, 4 szt.

wanilia, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać iż cukrem, dodać żółtka, zagnieść cia­sto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne blisko drugich. Ciasto wywałkować, przenieść na wałku, przykryć nim foremki, ciasto do foremek przycisnąć dłonią, odjąć skrawki, wgnieść ciasto do foremek. Skrawki zagnieść, wywałkować, wylepić pozostałe foremki: ustawić foremki na blasze, ,włożyć do dobrze wygrzanego piekarnika i babki, upiec na jasnozłoty kolor. Sporządzić piankę: Z cukru i wody ugotować syrop II stopnia (ciągnący się grubą nitką przy nachylaniu łyżki napełnionej syropem), zrumienić go na złocisty kolor mie­szając, skropić wodą, jeżeli zanadto zgęstnieje. Ubić pianę, zaparzyć ją zrumienionym karmelem, dodać wanilię i roz­puszczony kwasek cytrynowy. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek, ustawić dnem na stolnicy.