Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kruche herbatniki wyciskane

Posypać cukrem z wa­nilią

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

cukier waniliowy, 5 dag

sok z cytryny, 0.5 szt.

żółtka, 2 szt.

migdał, 3 dag

cukier puder, 12 dag

masło, 25 dag

mąka , 43 dag

Sposób przygotowania:

Sparzyć i obrać migdały, zemleć je w maszynce do migdałów. Ugotować i przetrzeć żółtka przez sito. Posiekać masło z mąką, dodać cukier, wymieszać nożem, dodać przetarte żółtka, sok z cytryny, zagnieść ciasto, odstawić. Wyciskać ciasto przez szprycę metalową włożoną do maszynki do mięsa (lub kształtować malutkie rogaliki w ręku). Z wyciśniętego ciasta krajać ciastka równej długości, układać na blasze niezbyt ciasno (około 45 sztuk); upiec w dobrze ogrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor (ok. 30 min.). Upieczone gorące herbatniki zsunąć na talerz, zaraz posypać cukrem z wanilią.