Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Czosnek w marynacie

Przepis składa się z czosnku, soli i zalewy.

Składniki:

liście laurowe, 5 g

ziele angielskie ziarnka, 5 g

pieprz, 5 g

cynamon, 5 g

cukier, 2 łyżk.

woda, 1 szkl.

ocet, 1 szkl.

sól spożywcza, 5 łyżk.

czosnek, 1 kg

Sposób przygotowania:

Czosnek podzielić na ząbki, obrać (uff!), sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć. Przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a także mniej pachnie.