Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) ŚlimaczkiZ dwukolorowego ciasta |
Sposób przygotowania: pieczone
wanilia, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
kakao, 1 dag
woda, 1 łyżk.
żółtka, 3 szt.
cukier puder, 10 dag
masło, 15 dag
mąka , 25 dag
Ciasto jasne i ciemne wywałkować każde z osobna na grubość 3/4 cm, nadając plackom kształt prostokątów jednakowej wielkości. Prostokąt z jasnego ciasta posmarować białkiem, nałożyć nań prostokątz ciasta ciemnego, lekko przycisnąć przesuwając po powierzchni wałek. Posmarować powierzchnię ciasta ciemnego białkiem, ciasto zwinąć ciasno w rulon, zostawić w chłodzie do stężenia. Ostrym, cienkim nożem krajać krążki grubości 3/4 cm, piłując, a nie naciskając nożem. Krążki układać przekrojem na posmarowanej blasze, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, tak aby jasne ciasto miało jasnozłoty kolor (ok. 30 min.).