Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Ślimaczki

Z dwukolorowego ciasta

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

wanilia, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

kakao, 1 dag

woda, 1 łyżk.

żółtka, 3 szt.

cukier puder, 10 dag

masło, 15 dag

mąka , 25 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto jasne i ciemne wywałkować każde z osobna na grubość 3/4 cm, nadając plackom kształt prostokątów jednakowej wielkości. Prostokąt z jasnego ciasta posmarować białkiem, nałożyć nań prostokątz ciasta ciemnego, lekko przycisnąć przesuwając po powierzchni wałek. Posmarować powierzchnię ciasta ciemnego białkiem, ciasto zwinąć ciasno w rulon, zostawić w chłodzie do stężenia. Ostrym, cienkim nożem krajać krążki grubości 3/4 cm, piłując, a nie naci­skając nożem. Krążki układać przekrojem na posmarowanej blasze, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku, tak aby jasne ciasto miało jasnozłoty kolor (ok. 30 min.).