Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Kruche ciastka dwukoloroweMożna też wykonać szachownicę, ciasto przekładane, ślimaczki lub paluszki. |
wanilia, 1 szczypta
żółtka, 3 szt.
sól, 1 szczypta
kakao, 1 dag
woda, 1 łyżk.
mąka , 25 dag
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, dodać surowe żółtka i wodę, zarobić ciasto i podzielić je na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, wyrobić w miseczce na jednolite ciasto. Wynieść ciasto do chłodnego pomieszczenia, aby stężało, gdyż inaczej są trudności w kształtowaniu. Z dwukolorowego ciasta kształtować można różne drobne ciastka, wykrawane foremką i nakładane ciemne na jasne i odwrotnie. Z dwukolorowego ciasta można też wykonać szachownicę, ciasto przekładane, ślimaczki lub paluszki.