Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Kruche ciastka dwukolorowe

Można też wykonać szachownicę, ciasto przekła­dane, ślimaczki lub paluszki.

Składniki:

wanilia, 1 szczypta

żółtka, 3 szt.

sól, 1 szczypta

kakao, 1 dag

woda, 1 łyżk.

mąka , 25 dag

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, dodać surowe żółtka i wodę, zarobić ciasto i podzielić je na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, wyrobić w miseczce na jednolite ciasto. Wynieść ciasto do chłodnego pomieszczenia, aby stężało, gdyż inaczej są trudności w kształtowaniu. Z dwukolorowego ciasta kształtować można różne drobne ciastka, wy­krawane foremką i nakładane ciemne na jasne i odwrotnie. Z dwukolorowego ciasta można też wykonać szachownicę, ciasto przekła­dane, ślimaczki lub paluszki.