Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) AmoniaczkiRewelacja |
mleko, 1 szkl.
sól amonowa, 1 dag
żółtka, 4 szt.
wanilia w laskach, 0.5 szt.
cukier, 15 dag
tłuszcz, 8 dag
mąka , 50 dag
Oddzielić trochę mąki na podsypanie. Posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z cukrem, dodać proszek waniliowy lub startą wanilię. Rozpuścić sól amonową w ciepłym mleku, mieszając. Ciasto zagnieść z jajami i rozpuszczoną w mleku solą amonową, rzadsze«iż na kluski, wyrobić je, wyłożyć na talerz posypany mąką, nakryć, wynieść na zimno na nocNa drugi dzień, gdy ciasto zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, wywałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami upiec na kolor jasnozłoty w dobrze ogrzanym piekarniku.