Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Amoniaczki

Rewelacja

Składniki:

mleko, 1 szkl.

sól amonowa, 1 dag

żółtka, 4 szt.

wanilia w laskach, 0.5 szt.

cukier, 15 dag

tłuszcz, 8 dag

mąka , 50 dag

Sposób przygotowania:

Oddzielić trochę mąki na podsypanie. Posiekać tłuszcz z mąką, wymieszać z cukrem, dodać proszek waniliowy lub startą wanilię. Rozpuścić sól amonową w ciepłym mleku, mieszając. Ciasto zagnieść z jajami i rozpuszczoną w mleku solą amonową, rzadsze«iż na kluski, wyrobić je, wyłożyć na talerz posypany mąką, nakryć, wynieść na zimno na nocNa drugi dzień, gdy ciasto zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, wywałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami upiec na kolor jasnozłoty w dobrze ogrzanym piekarniku.