Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) MiętówkaZestaw na 1 litr wódki o mocy 40 |
woda, 600 ml
spirytus, 450 ml
cukier, 1 łyżecz.
skórka cytrynowa, 1 szt.
mięta, 1 szt.
1. Z cytryny ściąć cienko skórkę i sparzyć ja wrzątkiem. Zagotować 400 ml wodyi rozpuścić w niej cukier.2. Do gąsiorka włożyć miętę, skórkę z cytryny, wlać rozpuszczony w wodzie cukier i zalać je spirytusem.3. Zamknąć gąsiorek i odstawić na 5-6 dni.4. Dolać przegotowanej wody do objętości 1 litra, wymieszać i przefiltrować przez watę, po czym zlać do butelek.5. Miętówkę można sporządzić także za pomocą olejku miętowego. Należy 1 ml olejku rozpuścić w 100 ml spirytusu o mocy 95, dzięki czemu uzyska się 1-procentowy roztwór. Następnie 10-15 ml tego roztworu dodać do 415 ml spirytusu o mocy 95 i zmieszać ze 175 g rozpuszczonego w wodzie cukru. Dopełnić woda do objętości 1 litra i rozlać do butelek.