Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Babka drożdżowaMoja ulubiona |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
skórka cytrynowa, 1 szt.
mąka , 40 dag
mleko, 0.5 szkl.
sól, 1 szczypta
rodzynki, 3 dag
masło, 3 dag
wanilia, 1 szczypta
drożdże, 2 dag
cukier, 20 dag
żółtka, 2 szt.
jajka, 1 szt.
Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę na babkę wetrzeć w misce surowe masło, dodać żółtka, ucierając po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlać wyrośnięte drożdże, rozetrzeć, wsypać mąkę, dodać letnie mleko, skórkę cytrynową i sól i wybijać łyżką; gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami, wyłożyć do formy wciskając rodzynki do środka ciasta, postawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wyłożyć, póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.