Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Babka drożdżowa

Moja ulubiona

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na Wielkanoc

Składniki:

skórka cytrynowa, 1 szt.

mąka , 40 dag

mleko, 0.5 szkl.

sól, 1 szczypta

rodzynki, 3 dag

masło, 3 dag

wanilia, 1 szczypta

drożdże, 2 dag

cukier, 20 dag

żółtka, 2 szt.

jajka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę na babkę wetrzeć w misce surowe masło, dodać żółtka, ucierając po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlać wyrośnięte drożdże, rozetrzeć, wsypać mąkę, dodać letnie mleko, skórkę cytrynową i sól i wybijać łyżką; gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami, wyłożyć do formy wciskając rodzynki do środka ciasta, postawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wy­łożyć, póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.