Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295)

Ser smażony

Ser pozostawić na 1-3 dni w ciepłym miejscu.

Składniki:

żółtka, 1 szt.

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

margaryna, 4 dag

ser biały, 50 dag

Sposób przygotowania:

Odciśnięty ser rozkruszyć w misce, przykryć i pozostawić na l—3 dni w ciepłym miejscu, aby zgliwiał, codziennie go przemieszać rozcierając.Gdy ser zaczyna się ciągnąć, przesmażyć go; stopić margarynę w rondlu, włożyć ser i mieszając smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż się stopi.Posolić, dodać kminku, można wbić żółtko. Przyprawiony gorący ser wylać na głęboki talerz, ostudzić. Zimny ser pokrajać. Podawać do chleba z masłem. Można też chleb smarować gorącym, płynnym jeszcze serem.