![]() |
Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Ser smażonySer pozostawić na 1-3 dni w ciepłym miejscu. |
żółtka, 1 szt.
mielona papryka, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
margaryna, 4 dag
ser biały, 50 dag
Odciśnięty ser rozkruszyć w misce, przykryć i pozostawić na l—3 dni w ciepłym miejscu, aby zgliwiał, codziennie go przemieszać rozcierając.Gdy ser zaczyna się ciągnąć, przesmażyć go; stopić margarynę w rondlu, włożyć ser i mieszając smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż się stopi.Posolić, dodać kminku, można wbić żółtko. Przyprawiony gorący ser wylać na głęboki talerz, ostudzić. Zimny ser pokrajać. Podawać do chleba z masłem. Można też chleb smarować gorącym, płynnym jeszcze serem.