Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Budyń z kapusty bez żółtek

Proponuje z sosem śmietankowym

Składniki:

białka, 6 szt.

ząbek czosnku, 1 szt.

sól, 1 szczypta

margaryna, 4 dag

mleko, 3 łyżk.

bułka , 8 dag

kapusta, 50 dag

Sposób przygotowania:

Wszystkie prace, przygotowawcze wykonać wg opisu podanego w przepisie na budyń ze szpinaku Margaryną rozetrzeć, do tłuszczu dodać zmieloną, namoczoną bułką z ugotowanym, zmielonym szpinakiem. Ucierając masą dodać l surowe białko, soli i czosnku do smaku, rozetrzeć starannie, aby białko równomiernie rozmieścić w masie budyniowej. Resztą białka ubić na pianą, wymieszać lekko z masą budyniową. Budyń ugotować i wydać. Po wyjęciu z formy polać go sosem pomidorowym, koperkowym lub chrzanowym, sporządzonym z margaryną i śmietaną