Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Budyń z kapusty bez żółtekProponuje z sosem śmietankowym |
białka, 6 szt.
ząbek czosnku, 1 szt.
sól, 1 szczypta
margaryna, 4 dag
mleko, 3 łyżk.
bułka , 8 dag
kapusta, 50 dag
Wszystkie prace, przygotowawcze wykonać wg opisu podanego w przepisie na budyń ze szpinaku Margaryną rozetrzeć, do tłuszczu dodać zmieloną, namoczoną bułką z ugotowanym, zmielonym szpinakiem. Ucierając masą dodać l surowe białko, soli i czosnku do smaku, rozetrzeć starannie, aby białko równomiernie rozmieścić w masie budyniowej. Resztą białka ubić na pianą, wymieszać lekko z masą budyniową. Budyń ugotować i wydać. Po wyjęciu z formy polać go sosem pomidorowym, koperkowym lub chrzanowym, sporządzonym z margaryną i śmietaną