Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Omlet naturalny zawijany ze szpinakiemPrzepis siostry. |
masło, 2 dag
jajka, 5 szt.
woda, 5 łyżk.
mąka , 4 dag
czosnek, 1 szt.
sól, 1 szczypta
Przyrządzić szpinak: obrać z korzonków, opłukać starannie, wielokrotnie zmieniając wodą, wybrać sitem i odsączyć, drobno posiekać nierdzewnym nożem. Stopić masło, wsypać mąką, podsmażyć, odstawić (zasmażka I stopnia); rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, połączyć ze szpinakiem, podgotować, dodać sól, czosnek.Jaja wylać ze skorupek do garnuszka, rozmieszać widelcem, dodając wodą i sól. Rozgrzać masło na patelni,' wlać jaja i smażyć powoli; gdy jaja zetną się od spodu, wyłożyć szpinak na środek wzdłuż omletu. Omlet zwinąć w rulon, wyłożyć na półmisek; wyrównać, obłożyć resztą, szpinaku, polać masłem. Tak samo sporządzić omlet z ugotowaną fasolką, kalafiorem, szparagami polanymi masłem.