Tekst i zdjęcie: Lenka86 - Szef Kuchni (1295) Jaja faszerowane odsmażanePodawać na okrągłym półmisku, przybrane zieloną pietruszką. |
na Wielkanoc
jajka, 1 szt.
czerstwa bułka, 3 dag
mleko, 2 szkl.
cebula, 3 dag
tłuszcz, 6 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
szczypiorek, 3 dag
bułka tarta , 3 dag
Jaja oczyścić, zalać zimną wodą i ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie. Ostrym, cienkim nożem przekrajać jaja w skorupkach wzdłuż, wybraćzawartość skorupki, skorupki odłożyć. Namoczyć bułkę, odcisnąć. Lekko przyrumienić cebulę. Posiekać pietruszkę (lub szczypiorek). Zemleć lub posiekać wszystkie składniki wraz z jajami, wymieszać z jajem surowym, solą i pieprzem.Skorupki napełniać nadzieniem, przekrój posypać tartą bułką, smażyć krótko na bardzo gorącym tłuszczu, na silnym ogniu. Podawać na okrągłym półmisku, przybrane zieloną pietruszką, do szpinaku i ziemniaków lub jako dodatek do zupy szczawiowej, barszczu.