![]() |
Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Papryka nadziewana ryżem i mięsem z pomidoramiPodawać z gotowanymi młodymi ziemniakami lub z frytkami. |
cukier, 1 szczypta
pomidor, 50 dag
smalec, 3 dag
pieprz, 1 szczypta
wieprzowina , 25 dag
woda, 0.5 szkl.
tłuszcz, 10 dag
sól, 1 szczypta
ryż , 10 dag
papryka, 5 szt.
Przygotować paprykę, tak jak podano wyżej. Ryż opłukać. Cebulę drobno pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wymieszać z ryżem; zagotować wodę, włożyć ryż, dodać soli i pieprzu do smaku i gotować pod przykryciem na brzegu kuchni. Gdy ryż się dogotowuje, zestawić go, ostudzić, wymieszać z surowym mielonym mięsem, dodać soli i pieprzu. Nadzieniem tym nadziać wydrążone owoce papryki, ciasno je ułożyć w rondelku i podlać trochę wodą, dodać smalec, sól, pieprz i udusić do miękkości. Pomidory opłukać, pokrajać w cząstki takie jak w pomarańczy, szybko obsmażyć na maśle na patelni z obydwu stron, oprószyć solą, cukrem i pieprzem. Pomidory osmażyć, gdy papryka jest już miękka. Po usmażeniu wydawać szybko paprykę obłożoną osmażonymi słodkawo-kwaśnymi pomidorami.