Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Ziemniaki zapiekane po nelsońsku

Bardzo smaczne

Składniki:

ziemniak, 1 kg

suszony grzyb, 3 dag

śmietana, 20 dag

mąka , 3 dag

cebula, 5 dag

tłuszcz, 5 dag

jajka, 4 szt.

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Sporządzić sos: grzyby umyć, opłukać, zalać wodą i ugotować. Grzyby odcisnąć z wywaru, zemleć. Zagotować wywar, wlać do wywaru śmietanę wymieszaną z mąką, dodać zmielone grzyby, soli i pieprzu do smaku, zagotować. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać; pokrajać krążki. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem. Dobrać odpowiednie ziemniaki, oczyścić, ugotować w skórce, odcedzić, obrać, pokrajać w krążki, oprószyć solą; podzielić je na trzy części. Posmarować rondel tłuszczem i ułożyć w nim trzema warstwami ziemniaki przekładając je jajami: smażoną cebulą i sosem. Powierzchnię oblać resztą sosu, zapiec w gorącym piekarniku.