Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Warzywa mieszane duszone we własnym sokuZ masłem |
włoszczyzna, 50 dag
woda, 1 l
masło, 5 dag
cukier, 1 łyżecz.
sól, 1 szczypta
posiekany koper, 2 łyżk.
pietruszka, 1 szt.
Warzywa mieszane oczyścić, opłukać, pokrajać w ćwierćkrążki (selery w grubą kostkę), zalać gorącą wodą i szybko ugotować pod przykryciem. Gdy warzywa już się dogotowują, dodać sól i cukier do smaku włożyć masło (wywar prawie całkowicie wygotować). Wydać posypane zieleniną jako dodatek do wszelkich potraw. Tę smaczną i aromatyczną potrawę można sporządzić z włoszczyzny świeżo ugotowanej w wywarze na zupę. Miękkie warzywa ugotowane w całości odcedzić, zaraz pokrajać, skropić wywarem, dodać soli i cukru do smaku (oraz masło) silnie zagrzać i wydać posypane zieleniną jako dodatek do drugiego dania.