Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Warzywa mieszane duszone we własnym soku

Z masłem

Składniki:

włoszczyzna, 50 dag

woda, 1 l

masło, 5 dag

cukier, 1 łyżecz.

sól, 1 szczypta

posiekany koper, 2 łyżk.

pietruszka, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Warzywa mieszane oczyścić, opłukać, pokrajać w ćwierćkrążki (selery w grubą kostkę), zalać gorącą wodą i szybko ugotować pod przykryciem. Gdy warzywa już się dogotowują, dodać sól i cukier do smaku włożyć ma­sło (wywar prawie całkowicie wygotować). Wydać posypane zieleniną jako dodatek do wszelkich potraw. Tę smaczną i aromatyczną potrawę można sporządzić z włoszczyzny świeżo ugotowanej w wywarze na zupę. Miękkie warzywa ugotowane w całości od­cedzić, zaraz pokrajać, skropić wywarem, dodać soli i cukru do smaku (oraz masło) silnie zagrzać i wydać posypane zieleniną jako dodatek do drugiego dania.