![]() |
Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Szpinak zimowy wyrośnięty zasmażanyPodawać z jajami sadzonymi lub w koszulkach i z ziemniakami, ryżem jako dodatek do mięsa, do omletu. |
idealne dla dzieci
ząbek czosnku, 1 szt.
mleko, 1 szkl.
mąka , 4 dag
tłuszcz, 4 dag
sól, 1 szczypta
woda, 1 l
szpinak , 1 kg
Nastawić wodę z solą.Przebrać szpinak, odrzucić korzonki i wyrośnięte twarde ogonki i łodygi i kwiatowe, listki opłukać, jak podano wyżej, osaczyć. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować bez przykrycia na silnym ogniu, przez chwilę, aż szpinak da się rozetrzeć w palcach. Ugotowany szpinak odcedzić, posiekać. Masło stopić, wsypać mąkę, podsmażyć, rozprowadzić mlekiem, połączyć szpinakiem, dodać soli (i czosnku) do smaku, zagotować mieszając.