Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Szpinak zimowy wyrośnięty zasmażany

Podawać z jajami sadzonymi lub w koszulkach i z ziemniakami, ryżem jako dodatek do mięsa, do omletu.

idealne dla dzieci

Składniki:

ząbek czosnku, 1 szt.

mleko, 1 szkl.

mąka , 4 dag

tłuszcz, 4 dag

sól, 1 szczypta

woda, 1 l

szpinak , 1 kg

Sposób przygotowania:

Nastawić wodę z solą.Przebrać szpinak, odrzucić korzonki i wyrośnięte twarde ogonki i łodygi i kwiatowe, listki opłukać, jak podano wyżej, osaczyć. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować bez przykrycia na silnym ogniu, przez chwilę, aż szpinak da się rozetrzeć w palcach. Ugotowany szpinak odcedzić, posiekać. Masło stopić, wsypać mąkę, podsmażyć, rozprowadzić mlekiem, połączyć szpinakiem, dodać soli (i czosnku) do smaku, zagotować mieszając.