Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Szpinak wczesny w sosie mlecznym lub śmietanowymBardzo smaczny z kaszą gryczaną |
kwaśna śmietana, 10 dag
mąka , 5 g
masło, 5 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
sól, 1 szczypta
szpinak , 1 kg
Szpinak starannie, wielokrotnie płukać w dużej ilości wody, obrać z korzonków, drobno pokrajać nożem nierdzewnym wraz z łodyżkami, ogonkami. Sporządzić białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją mlekiem lub śmietaną, wymieszać, posolić do smaku i chwilę mieszając podgotować. Do sosu dodać pokrajany szpinak, wymieszać (dodać roztarty czosnek) i zagotować. Podawać z jajami i ziemniakami puree lub sypką kaszą gryczaną albo z krakowską, ryżem lub z grzankami panierowanymi.