Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Szpinak wczesny w sosie mlecznym lub śmietanowym

Bardzo smaczny z kaszą gryczaną

Składniki:

kwaśna śmietana, 10 dag

mąka , 5 g

masło, 5 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

sól, 1 szczypta

szpinak , 1 kg

Sposób przygotowania:

Szpinak starannie, wielokrotnie płukać w dużej ilości wody, obrać z korzonków, drobno pokrajać nożem nierdzewnym wraz z łodyżkami, ogonkami. Sporządzić białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją mlekiem lub śmietaną, wymieszać, posolić do smaku i chwilę mieszając podgotować. Do sosu dodać pokrajany szpinak, wymieszać (dodać roztarty czosnek) i zagotować. Podawać z jajami i ziemniakami puree lub sypką kaszą gryczaną albo z krakowską, ryżem lub z grzankami panierowanymi.