Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Szpinak nowozelandzki w sosie mlecznym lub śmietanowym

Podawać z jajami sadzonymi, omletem lub do potraw mięsnych z ziemniakami, ryżem.

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

sól, 1 szczypta

śmietana, 15 dag

mleko, 1 szkl.

mąka , 5 dag

masło, 5 dag

szpinak , 75 dag

Sposób przygotowania:

Listki szpinaku oberwać od łodyg, starannie opłukać, zalać niedużą ilościąwrzącej wody, posolić i szybko ugotować obracając listki, aby jednakowo miękły. Miękki szpinak odcedzić, lekko odcisnąć łyżką na cedzaku, zemleć lub posiekać nierdzewnym tasakiem. Sporządzić lekką zasmażkę, rozrzedzić ją mlekiem lub śmietaną. Do zasmażki włożyć szpinak, wymieszać go, zagotować, jeżeli potrzeba, rozrzedzić wywarem. Przyprawić solą, przy wydaniu posypać koperkiem lub dodać czosnku.