Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Pory z masłemLiście i wywar z porów zużyć do zupy (np. do barszczu, zupy pomidorowej) |
bułka tarta , 2 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
masło, 4 dag
woda, 0.5 l
por, 1.5 kg
Pory oczyścić, odciąć korzonki z piętką, bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, zwłaszcza w miejscach, w których listki zachodzą na siebie, odciąć i odłożyć zielone części liści. Wodę zagotować z solą, cukrem i masłem, włożyć pory i powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Zrumienić bułeczkę w piekarniku. Miękkie pory odcedzić, polać masłem zrumienionym i posypać bułeczką. Można je też podać kładąc na wierzchu surowe, świeże masło w kawałkach.