Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Pory z masłem

Liście i wywar z porów zużyć do zupy (np. do barszczu, zupy pomidorowej)

Składniki:

bułka tarta , 2 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

masło, 4 dag

woda, 0.5 l

por, 1.5 kg

Sposób przygotowania:

Pory oczyścić, odciąć korzonki z piętką, bardzo starannie opłukać pod bie­żącą wodą, zwłaszcza w miejscach, w których listki zachodzą na siebie, od­ciąć i odłożyć zielone części liści. Wodę zagotować z solą, cukrem i masłem, włożyć pory i powoli ugotować w odkrytym naczyniu. Zrumienić bułeczkę w piekarniku. Miękkie pory odcedzić, polać masłem zrumienionym i posypać bułeczką. Można je też podać kładąc na wierzchu surowe, świeże masło w kawał­kach.