Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Marchewka z fasolą szparagową i grzankamiPodawać z grzankami smażonymi lub z ziemniakami. |
marchew, 50 dag
fasola szparagowa, 20 dag
woda, 1 szkl.
tłuszcz, 14 dag
mąka , 2 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
bułka , 20 dag
mleko, 3 łyżk.
jajka, 2 szt.
bułka tarta , 8 dag
Młodą marchewkę opłukać, oczyścić, pokrajać. Fasolę opłukać, obrać z włókien, pokrajać, dodać do marchewki, zalać wrzącą wodą i ugotować. Z tłuszczu i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, wymieszać z warzywami, dodać soli i cukru do smaku, zagotować.