Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Marchewka z fasolą szparagową i grzankami

Podawać z grzankami smażonymi lub z ziemniakami.

Składniki:

marchew, 50 dag

fasola szparagowa, 20 dag

woda, 1 szkl.

tłuszcz, 14 dag

mąka , 2 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

bułka , 20 dag

mleko, 3 łyżk.

jajka, 2 szt.

bułka tarta , 8 dag

Sposób przygotowania:

Młodą marchewkę opłukać, oczyścić, pokrajać. Fasolę opłukać, obrać z włókien, pokrajać, dodać do marchewki, zalać wrzącą wodą i ugotować. Z tłuszczu i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, wymieszać z warzywami, dodać soli i cukru do smaku, zagotować.