Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Pasta wątrobiana

Ten smak zniewala.

Składniki:

wątroba, 2 kg

słonina, 500 g

wieprzowina , 500 g

cebula, 4 szt.

sól spożywcza, 10 g

pieprz, 10 g

gałka muszkatołowa, 5 g

jajka, 2 szt.

rosół, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną z błon wątrobę pokrajać na kawałki, przepuścić przez maszynkę razem ze słoniną i wieprzowiną. Cebule (sparzone wrzątkiem) przepuścić również przez maszynkę. Mięso dokładnie wymieszać z cebulą, dodać soli, pieprzu i trochę gałki muszkatołowej. Jaja i szklankę zimnego rosołu. Całość dobrze wyrobić rękami, napełnić słoje i sterylizować: duże słoje — 1 godz. 50 min., małe — 1 godz.