Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Pasta wątrobianaTen smak zniewala. |
wątroba, 2 kg
słonina, 500 g
wieprzowina , 500 g
cebula, 4 szt.
sól spożywcza, 10 g
pieprz, 10 g
gałka muszkatołowa, 5 g
jajka, 2 szt.
rosół, 1 szkl.
Oczyszczoną z błon wątrobę pokrajać na kawałki, przepuścić przez maszynkę razem ze słoniną i wieprzowiną. Cebule (sparzone wrzątkiem) przepuścić również przez maszynkę. Mięso dokładnie wymieszać z cebulą, dodać soli, pieprzu i trochę gałki muszkatołowej. Jaja i szklankę zimnego rosołu. Całość dobrze wyrobić rękami, napełnić słoje i sterylizować: duże słoje — 1 godz. 50 min., małe — 1 godz.