Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Marchewka z groszkiem zielonym i grzankami

Podawać z grzankami

Składniki:

marchew, 50 dag

groszek zielony, 25 dag

woda, 1 szkl.

masło, 4 dag

mąka , 1 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

bułka , 20 dag

mleko, 3 łyżk.

jajka, 4 szt.

bułka tarta , 5 dag

tłuszcz, 10 dag

Sposób przygotowania:

Marchew sporządzić, tak jak podano wyżej. Długą bułkę kanapkową pokrajać na grube kromki (l cm), ułożyć na półmiskui skropić mlekiem, aby dokładnie namiękły. Gdy bułka nasiąknie, zanurzyć w jaju, bułce tartej, smażyć na gorącymna kolor złoty. Ugotowane warzywa wyłożyć na okrągły półmisek, obłożyć dokoła grzanki, opierając jedno o drugie.