Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Marchewka z groszkiem zielonym i grzankamiPodawać z grzankami |
marchew, 50 dag
groszek zielony, 25 dag
woda, 1 szkl.
masło, 4 dag
mąka , 1 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
bułka , 20 dag
mleko, 3 łyżk.
jajka, 4 szt.
bułka tarta , 5 dag
tłuszcz, 10 dag
Marchew sporządzić, tak jak podano wyżej. Długą bułkę kanapkową pokrajać na grube kromki (l cm), ułożyć na półmiskui skropić mlekiem, aby dokładnie namiękły. Gdy bułka nasiąknie, zanurzyć w jaju, bułce tartej, smażyć na gorącymna kolor złoty. Ugotowane warzywa wyłożyć na okrągły półmisek, obłożyć dokoła grzanki, opierając jedno o drugie.