Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Marchew z groszkiem zielonymPodawać z panierowanymi, smażonymi grzankami |
marchew, 50 dag
groszek zielony, 25 dag
masło, 3 dag
woda, 1 szkl.
mąka , 1 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
Marchewkę opłukać, oskrobać, pokrajać w krążki, groszek wyłuskać. Do warzyw dodać masło i trochę wrzącej wody, ugotować pod przykryciem odparowując wywar. Gdy warzywa miękkie, oprószyć mąką, dodać soli, resztę masła, chwilę, poddusić, jeżeli potrzeba, skropić wodą i zagotować. Podawać z panierowanymi, smażonymi grzankami jako drugie danie lub do omletu, albo też do mięsa smażonego i pieczonego oraz do gotowanego mięsa cielęcego lub kurcząt.