Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Marchew z groszkiem zielonym

Podawać z panierowanymi, smażonymi grzankami

Składniki:

marchew, 50 dag

groszek zielony, 25 dag

masło, 3 dag

woda, 1 szkl.

mąka , 1 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Marchewkę opłukać, oskrobać, pokrajać w krążki, groszek wyłuskać. Do warzyw dodać masło i trochę wrzącej wody, ugotować pod przykryciem odparowując wywar. Gdy warzywa miękkie, oprószyć mąką, dodać soli, resztę masła, chwilę, poddusić, jeżeli potrzeba, skropić wodą i zagotować. Podawać z panierowanymi, smażonymi grzankami jako drugie danie lub do omletu, albo też do mięsa smażonego i pieczonego oraz do gotowanego mięsa cielęcego lub kurcząt.